Literair

Één van m'n twee grote passies is literatuur. Ik lees zeer graag boeken en gedichtenbundels. Toen in 2004 m'n favoriete dichter, de Chileen Pablo Neruda, extra onder de aandacht kwam omdat hij 100 jaar geleden geboren was. Kreeg ik het idee om een etalage te maken rond Pablo Neruda. Ik maakte enkele van m'n favoriete gedichten geschreven door Pablo Neruda in chocolade en maakte de covers van de dichtbundels 'De Canto General' en ' Honderd Liefdessonnetten' na in chocolade.

De respons hierop was overweldigend en onverhoopt, blijkbaar was het een enorm origineel idee om gedichten en covers van boeken in chocolade te vervaardigen. Wat mij opviel, was dat chocolade gedichten de drempel tot poëzie verlagen. Mensen die doorgaans geen poëzie lazen, bleven nu staan voor m'n etalage om het gedicht te lezen. Ook de pers was het niet ontgaan en publiceerde foto's en artikels. M'n creaties hadden zelfs de Chileense ambassade in België bereikt en ik werd uitgenodigd voor een gesprek bij de ambassadeur.

Door het overweldigende succes besloot ik om ermee verder te gaan, het was immers ook voor mij een droom om m'n hobby's in mijn beroep te verwerken. Sinds 2005 maak ik ook een etalage voor de jaarlijkse gedichtendag. Dan staat het werk van één dichter/dichteres centraal in m'n etalage. Opnieuw een onverhoopt succes met de nodige persaandacht.

Intussen maak ik ook covers van chocoladen boeken op bestelling of plaats ik er enkele in mijn winkel. Door de media-aandacht bereikten m'n chocoladen covers van boeken de mensen achter de boekenwebsite Boek.be. Deze organisatie is de koepelvereniging van het Vlaamse boekenvak. Ze organiseerden vroeger jaarlijks in samenwerking met Radio 1 'De Literaire Lente' waar 24 nieuwe boeken gepromoot werden met allerlei randactiviteiten. In 2008 contacteerde de schrijfster Anne Provoost me om mee te werken aan de editie van 2008. Zij was de curator en zou het fantastisch vinden, kon ik de covers van deze 24 nieuwe boeken vervaardigen in chocolade en exposeren op dit evenement in de Gentse Vooruit. Ik was dolenthousiast op deze vraag en moest er niet aan twijfelen om er mee in te stemmen. Er werd mij gevraagd om elk boek driemaal te maken. Één exemplaar om tentoon te stellen gedurende de hele avond, één exemplaar om in stukjes te verdelen en uit te delen aan het publiek en één exemplaar om aan de schrijvers te geven. Voor mij was deze avond het hoogtepunt van mijn carrière omdat ik met mijn chocolade een cultuurtempel als de Gentse Vooruit had bereikt en heel wat media-aandacht kreeg.