Historie

In 1984 begon ik te werken in de chocolaterie van Wilfried Jonckheere, in de Willem Telllaan 3 te Diksmuide. Wilfried leerde mij ter plaatse de stiel van chocolatier. Deze chocolaterie maakte vooral pralines en zeevruchten voor de groothandel. In 1991 begon Wilfried Jonckheere les te geven in de bakkerijschool 'Ter Groene Poorte' te Brugge. Zo kreeg ik de kans om zijn chocolaterie over te nemen.

Op 1/1/1992 begon ik mijn eigen zaak 'Chocolaterie Vandenbussche Marc' en dit op dezelfde locatie als mijn voorganger. Ik ging door met de groothandel maar had ook aandacht voor de plaatselijke inwoners, die de weg begonnen te vinden naar de zaak. Vanaf de eerste dag tot op vandaag is alles die in de winkel komt, zelfgemaakt op ambachtelijke wijze en dat is voor mij het allerbelangrijkste !

In de loop van 1994 kregen we te horen, dat we niet verder konden werken op de locatie in de Willem Telllaan. Ik moest kiezen tussen verder doen met de groothandel en deze nog uitbreiden op een locatie op het industrieterrein of verhuizen naar de winkelstraat in het centrum van Diksmuide en me daar volledig toeleggen op de kleinhandel. Het werd de tweede keuze en tot op vandaag ben ik nog altijd heel tevreden met deze keuze. Op 1/6/1995 ging mijn nieuwe chocoladewinkel open in de Generaal Baron Jacquesstraat 29, te Diksmuide.

Al vlug ondervond ik nieuwe mogelijkheden in een winkelstraat. Mijn etalage werd een beetje mijn venster op de wereld. Naast mijn klassieke creaties zoals pralines, zeevruchten, truffels, paaseieren, sinterklaasfiguurtjes… begon ik mijn fantasie uit te werken in chocolade. De eerste jaren werden gekenmerkt door een leercurve en het ontdekken van de creatieve mogelijkheden van chocolade. Dit gebeurde door middel van het ontwerpen en realiseren van speciale etalagestukken voor Pasen, Sinterklaas en eindejaar. Door de vele positieve reacties van de man uit de straat begon ik in de kalmere periodes al vlug met thema-etalages te werken. Deze etalages kregen de naam 'Een venster op …'.

Op 6 juni 2013 ontving ik in het kader van deze creatieve etalages de "Zilveren Muze". Dit is een onderscheiding uitgereikt door JCI Diksmuide voor de beste kunst- en cultuurambacht.

Tot op de dag van vandaag zijn we nog altijd gevestigd in de Generaal Baron Jacquesstraat 29 te Diksmuide.